családi vállalkozások vasarnapi ebédSzinte minden családi vállalkozásnak megvan a saját verziója a ”vasárnapi ebédről”.  Gyakran megtörténik, hogy egy alapvetően családi eseményt eltérítenek a céges ügyek és a családtagok hirtelen úgy érzik, mintha egy feszült hangulatú értekezleten lennének.

Az Ünnepek közeledtével – szinte egész decemberben – a családok kisebb-nagyobb családi eseményeken gyűlnek össze, hogy ápolják kapcsolataikat… és ahol vannak, üzleti kapcsolataikat is. Így már sokan aggódnak a karácsonyi vacsora és az ünnepi ebéd miatt – Vajon ez is megint olyan lesz, mint a ”vasárnapi ebéd”?

A ”céges vasárnapi ebéd” jelensége persze nem új és mára a legtöbb családnál konkrét igény van arra, hogy ezt kezeljék, vagyis, hogy igenis szétválasszák a családi és a céges ügyeket. Azok a családok, akik így tesznek, komoly hangulat javulásról és a céges vonalon is jelentős ”tisztulásról” számolnak be.

Nő a tét, válasszák szét a kettőt!

Valóban, ahogy a család és a cég gyarapodik, egyre súlyosabb dolgokról kell beszélniük és dönteniük a családi vállalkozásban érintett családtagoknak. Nem mindegy tehát, hogy pl. egy karrierdöntés vagy akár egy osztalékelőleg, fizetés emelés, vezetői kinevezés spontán témaként jön fel a karácsonyi vacsora alatt vagy szervezett keretek között a családi fórumon.

Szükség van tehát arra, hogy a családtagok nyíltan beszéljenek személyes anyagi és érzelmi szükségleteikről, illetve az ezekhez kapcsolódó üzleti jelen és jövőbeni érdekeikről – lehetőleg külön családi fórumban összegyűlve.

Kapcsolódó: Beszélnünk kell – családi fórum 

Mik lehetnek a legégetőbb témák?

Minden családi cég egyedi és ezért más-más témák bonyolítják a családi összejöveteleket. Mégis, a család és a cég korától és méretétől függően az alábbi fő témák felbukkanására számíthat az ünnepi családi összejövetelek alatt:

1. Fiatal vállalkozó párok, gyerek nélkül vagy pici gyerek(ek)kel

2. Ahol a gyerek már lassan felnőnek:

3. Ahol a szülők és a gyerekek már együtt dolgoznak:

4. Stafétabot átadása – ahol generációváltás van soron:

A legtöbb család ezeket a dolgokat sajnos családi események és ünnepek alkalmával legtöbbször szervezetlen körülmények között és spontán beszéli meg. Nem szerencsés ha a ”vasárnapi ebéd” ráragad a ”karácsonyi vacsorára”, mivel a felsorolt témák nagyon tervszerű és céltudatos megbeszélést igényelnek.

Fontos, hogy ezeknek a beszélgetéseknek tehát külön szervezett családi fórum adja a keretét és az így született megállapodásoknak megfelelő helyen nyoma legyen a családi alkotmányban és az utódlási tervben.

Kapcsolódó: Készítse el cégének utódlási tervét (ingyenesen letölthető sablon)! 

Ne bonyolítsuk, legyünk életszerűek!csv-unneoek

A családi fórum nem megbeszélés hanem inkább beszélgetés, ezért semmiképpen ne az irodába szervezzék. Tartsák meg persze nyugodtan az ünnepek alatt, hiszen a legtöbb családtaggal ekkor találkozunk. Legyen viszont egy külön pl. délelőtti kávé vagy délutáni teázás a nappaliban, amiről mindenki előre tud és mindenki előre tudja, hogy miről lesz szó.

Ha az ilyen családi fórumok során feljönnek – márpedig feljönnek – újabb témák, szervezzenek újabb fórumot! A nyílt és folyamatos családi párbeszédet tehát a rendszeresség biztosítja. Akárhányszor felmerülnek a céges ügyek, ezt a nyílt párbeszédet pedig amennyire csak lehet szervezzék külön fórumba, hogy ne terhelje a tisztán családi eseményeket. Így megőrizhetik a családi harmóniát és hatékony irodai együttműködést is.

Kellemes Ünnepeket!