vallalkozo-parokA családi cégek csaknem fele hazánkban is vállalkozó párok közös vállalkozása. Legyen szó friss párkapcsolatról, barátról és barátnőről, vőlegényről és menyasszonyról, élettársakról vagy férjről és feleségről, szinte mindannyian ismerünk vállalkozó párokat.

Csábító persze a családi vállalkozásokra úgy gondolni, mint 6-7 vagy akár több családtag több generációt tömörítő cégekre. De számukat tekintve ezek a vállalkozó dinasztiák vannak kevesebben. És persze sokan azt is mondhatnák, hogy minimum jegygyűrű kell ahhoz, hogy családról beszéljünk.

Én azonban azt hiszem, hogy ha egy egyedülálló vállalkozó (férfi vagy nő) már azzal a tudattal építi a cégét, hogy valamikor átadja gyereké(i)nek, legalábbis lélekben családi vállalkozásról beszélhetünk. Ezek a vállalkozók hosszú távú szemlélet és valamelyest konzervatívabb értékrend mentén dolgoznak. És olyan párt választanak maguknak, aki azonosulni tud ezzel az értékrenddel. Így lesznek ők a vállalkozó párok.

Az én praxisomban vállalkozó párként kezelek minden olyan párkapcsolatot, ahol a férfi és a nő vállalkozóként (és nem alkalmazotti jogviszonyban) közösen teremti meg az egzisztenciális és érzelmi biztonságot. Vagyis, legyenek életük bármely szakaszában, egy közös álomért együtt teremtik meg a közös egzisztenciájukat.

Mennyire közel?

A párkapcsolat sokszínűségéhez hasonlóan (menyasszony-vőlegény, férj-feleség, stb.) a céges felállásra is különböző változatok léteznek.

  1. Külön cégek önálló tevékenységgel: talán a legönállóbb együttműködés az, amikor a férfi és a nő külön vállalkozást vezet, de valamilyen üzleti partneri viszony miatt jelentős hatással vannak egymás pénzügyi teljesítményére. Ilyen lehet pl. a férj futár cége, ami a feleség tisztítóüzemének végzi a kiszállítást.
  2. Külön cégek egymást átfedő tevékenységgel: az előzőnél szorosabb együttműködésben ugyan, de még mindig önálló jogi személyekről és önálló tevékenységekről beszélünk. Ebben a felállásban viszont a pár már bizonyos megbízásokat vagy nagyobb projekteket is közösen végez. Ilyen lehet pl. egy ügyvédi iroda és egy üzleti tanácsadó cég, ahol a ugyanazon ügyfél egyszerre igényel jogi és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat, történetesen férjtől és feleségtől.
  3. Közös tevékenység egy cégen belül: a vállalkozó párok legszorosabb együttműködése. A férfi és a nő minden döntése egyszerre van hatással a másikra és közös boldogulásukra. Egyes párok mellérendelt viszonyban dolgoznak együtt, pl. 50-50%-ban tulajdonosok és ügyvezetők. Más párok főnök-beosztott viszonyban működnek együtt, pl. ügyvezető-pénzügyi vezető felállásban. Ennek az együttműködésnek a legnagyobb nehézsége az, hogy a párnak folyamatos akarategységben kell lennie – a legfontosabb dolgokban legalábbis mindenképpen közös nevezőre kell jutniuk.
Mitől működik?

Pszichoterapeuták és párterapeuták hada feszíti meg magát nap mint nap, hogy lebeszélje a párokat a közös vállalkozásról. Mégis, rengeteg pár ezt az utat választja… vagy ezt kell választania (gondoljunk a rengeteg hazai kényszervállalkozásra).

Személyes és szakmai tapasztalatom szerint a sikeres vállalkozó párok két dolgot csinálnak nagyon jól:

  1. Előre kijelölik (és fenntartják) a szakmai határokat, hogy elkerüljék a versengést és
  2. Figyelnek arra, hogy az irodai/szakmai életük és a magánéletük egyensúlyban legyen.
Szakmai határkijelölés

Ezt már az együttműködés, sőt a közös gondolkodás legelején el kell kezdeni. Ki mihez ért, ki miben jó? Ennek fényében ki mit vállal és mire számíthat a másiktól. Ha meghúztuk ezeket a vonalakat, tartsuk nagy-nagy-nagy tiszteletben a határokat. Ez csak úgy fog sikerülni, hogy az egót a lehető legjobban visszavesszük és óriási alázattal tekintünk a másik tehetségére és erőfeszítéseire a saját területén. Egyszerűen hangzik, de folyamatos gyakorlást igényel – akár egy izomcsoport folyamatos karbantartása.

Az irodai és a magánélet egyensúlya

Ne hagyjuk, hogy kihunyjon a láng! Rövid távon persze sokszor előfordul, hogy fel kell áldozni a magánéletünket, mert sok a munka és nem lehet máshogy megoldani. De közép távon ki lehet egyenlíteni és be lehet pótolni az “elhalasztott” romantikát. Különösen olyan párok hajlamosak kibillenni az egyensúlyból, akik egyénileg is nagyon ambiciózusak, így észre sem veszik, hogy még az esti fogmosáskor is az üzletről beszélnek. Ez csak hosszútávon veszélyes: tönkreteszi ugyanis a párkapcsolatot, ha az visszasüllyed a kollegialitás szintjére.

Útravalóul

A vállalkozásokat – és különösen a családi vállalkozásokat – az utóbbi időben körülvevő dicsfény mögött ne felejtsük el, hogy családdal vállalkozni nagyon nehéz. Úgy tűnhet, hogy családi vállalkozónak lenni folyamatos kötéltánc az érzelmek és a racionális gondolkodás közé ékelt senkiföldjén. Sokan a szívünk és az agyunk közti 60 cm-t tartják a leghosszabb távolságnak. Ezt a távot a családi vállalkozók nap mint nap bejárják, végtelenszer. Talán ezért is a dicsfény, véleményem szerint teljesen megérdemelten.

Azoknak a pároknak, akiket próbálnak lebeszélni róla, de a szívük mégis a közös vállalkozás felé húzza vagy egyszerűen nincs más választásuk, egy kis biztatás: aerodinamikailag a poszméh is képtelen a repülésre, de valahogy mégis megoldja! 🙂