Tisztelt családi vállalkozók, alapítók és örökösök!

2010 és 2025 között a magyar családi vállalkozások jelentős része szembesül az utódlás kérdésével, ahogy az alapító generáció visszavonulását tervezi. Hazánkban a generációváltás túlnyomó részben az első (alapító) és a második generáció között merül fel, ahogy – döntően – az 1990-es években alapított cégek tulajdonosai mérlegelik a családon belüli utódlást faik, lányaik, unokahúgaik, unokaöcseik, esetleg vejeik, menyeik számára.

szavazásA sikeres generációváltás első és elengedhetetlen feltétele a párbeszéd. Talán sokan egyetértenek velem, amikor azt modnom, hogy kulturális adottságaink miatt a mindennapi munkahelyi életben ez pont olyan nehéz, mint amilyen egyszerűen hangzik.

A párbeszéd azonban feltétlenül szükséges, hogy az átadó és az átvevő generáció egymás felé támasztott elvárásait minél tisztábban kifejezhesse a másik felé.

A feladat nem egyszerű, a jellemzően individualista és maszkulin magyar társadalomban sokan az érzéseiket is nehezen öntik szavakba, nem hogy diplomatikusan kifejezze elvárásait vagy elfogadóan és nyitottan meghalgassa a másik felet.

Segítsék a párbeszédet és szavazzanak – akár családi vállalkozásuk alapítói vagy leendő örökösei – generációváltás esetén mi a három legfőbb elvárásuk a másik generáció felé?

[yop_poll id=”1″]

[yop_poll id=”2″]

 

Köszönjük, hogy megosztották véleményüket. Kérjük, osszák meg ezt a linket minél több ismerősükkel!