ket-csaladtag
A családi vállalkozások és vállalatok családon belüli utódlásának számos sikertényezője van és rengeteg egyedi módszer is született már. Mégis kiemelkedik egy családot érintő jelenség, amely minden pozitív kimenetelű generációváltásban közös; van két családtag, akik nélkül nem megy: a család lelke és a vagyonteremtő. 

Ők az a két családtag, akik nemzedékeken át képesek a családi egységet és a család egzisztenciáját megteremteni, újrateremteni és megsokszorozni. Áldásos tevékenységük folyamatosan szükséges, de generációváltáskor kifejezetten fontos.

1. A “család lelke”: családi egység

Minden sikeres családban van egy családtag, akit mindenki más a család lelkének ismer el. Legyen szó vállalkozás nélküli vagy vállalkozó családról, ő az, aki megteremti a család lelki egységét vagy összetartását. Családi összetartásokat, családi eseményeket szervez, válságok  és konfliktusok esetén békít és elboronálja az egyenetlenségeket. A legtöbb esetben ezt a szerepet egy érett női családtag, anyák vagy aktív nagymamák (ritkább esetben férfiak töltik be).

2. A “vagyonteremtő”: a család egzisztenciája

A család lelki egységének fenntartása mellett ugyanolyan fontos a család egzisztenciáját megteremtő funkció. A vagyonteremtő az a családtag – legyen akár férfi vagy női családtag, bármely generációban – aki olyan ötlettel, megoldással vagy üzleti lehetőséggel áll elő, amely a család vagyonát képes növelni vagy akár megtöbbszörözni. A vagyon teremtő szerepe különösen a 2. generációváltás után nélkülözhetetlen, hiszen a belépő unokatestvérek, unokahúgok/-öcsök miatt az alapítók eredeti vagyonának többszörösére van szükség.

Családi vállalkozások három tipikus vagyongyarapodási trendje

Bár számukat tekintve a gazdasági társaságok cca. 65-70%-a családi vállalkozás, sajnos a legtöbbjük nem éri meg a harmadik generációt. A kritikus pont szinte mindig vagy a generáció váltáskor levezényelt utódlási folyamat vagy az utód vezető(k) generáció váltás utáni sikeres teljesítménye. Mindkettő esetben kulcsszerepe van a család lelkének és a vagyonteremtőnek is.

3 vagyongyarapodási trend

Ahogy a fenti ábra is szemlélteti, a családi vállalkozások vagyongyarapodásának három fő trendje van:

    1. Az első generáció megteremti, a második generáció elherdálja. A cégek családon belüli utódlásának talán ez a legtragikusabb és jellemzően a leglátványosabb kudarca. Az utódlás eleve esélytelen, hiszen hiányzik a családi egység, amely közös akaratot teremtene a cég továbbviteléhez és hiányzik a vagyonteremtő, aki cégvezetőként haszonnal tudná forgatni az alapítók vagyonát. Amennyiben az alapítók tetemes (nem lekötött) vagyont halmoztak fel, ebben a verzióban van a legnagyobb esély arra, hogy az utódok szó szerint elfüstöljék a pénzt – nagyon gyorsan és nagyon hangosan.
    2. Az első generáció megteremti, a harmadik generáció sírba viszi. Szintén nem gazdasági sikertörténet, viszont sokkal hosszabban elhúzódó küzdelem ha csak a vagyonteremtő családtag hiányzik. A család lelke ebben az esetben generációkon keresztül próbálja összetartani a családtagokat és elősegíteni a vállalkozói összefogást. Sajnos azonban ha nincs megfelelő üzleti affinitás egyik családtagban sem, a vállalkozás szép csendben megszűnik. Nincs minden veszve, hiszen az üzleti sikertelenség ellenére a családtagok személyes kapcsolataik egészségét – pont a család lelke által –  megmenthetik.
    3. Az első generáció megalapozza, a harmadik generáció dinasztiát teremt. Valódi családi és gazdasági sikertörténet, ha a család lelke és a vagyonteremtő együttes munkájának köszönhetően a sikeres generációváltásokat az üzlet és a család anyagi jólétének fellendülése követi. Ebben az esetben a család gyakorlatilag lelkileg és egzisztenciálisan is egy irányba néz. Vannak családok, ahol a tudatos nevelésnek és tervezett utódlási folyamatoknak köszönhetően értelemszerűen követi egyik dolog a másikat. Vannak családok, ahol pedig ösztönösen ráéreznek, hogy mi kell a nemzedékeken átívelő sikerhez. A dinasztiák születésénél a legnagyobb kihívás a céges (hatalmi) pozíciók, valamint a vagyon korrekt elosztása a családtagok, családi ágak között.

Kapcsolódó: Készítse el családi cégének utódlási tervét!

Napjainkban a két különleges családtag szerepe fontosabb, mint valaha: A házasságok szűk kétharmada 7-8 éven belül felbomlik, egyre több az újraházasodás és a féltestvérek, unokatestvérek száma. A hagyományos családszerkezet átalakult és egyre nehezebb az összetartás mind lelkileg, mind egzisztenciálisan. Mégis, a gyakoribb keveredések az új családtagok bekerülése révén megnövelik az esélyét annak, hogy új képességek és kiváló tehetségek kerüljenek be a családi vállalkozásba. Csakis a családon múlik, hogy kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket és dinasztiává váljon.

Kérjük segítsék a párbeszédet! Köszönjük értékes hozzászólását.