Rokon vagy nem rokon? Ki számít teljes jogú családtagnak – csak a vérrokonok vagy a sógorok is? “Attól függ” – mondja a jól informált optimista, miközben számos családi vállalkozó nevében szól.

elvette a húgomat thumbnailCsak az én üzleti kapcsolati körömben ismerek legalább tizenöt olyan családi vállalkozást, ahol a sógor-dilemma komoly fejtörést okoz az egész család számára. Íme egy rövid sztori arról, hogy pontosan mi is ez:

Alapító tulajdonos báty repes az örömtől, hogy idősebbik húga végre férjhez megy. Együtt dolgozik két húgával családi cégükben, ami évek óta szárnyal. Büszke legidősebb testvérként mindig is nyíltan hangoztatta, hogy aki az ő húgát elveszi, a család teljes jogú tagja lesz. Az esküvőt követően nem sokkal az ifjú sógor vezető beosztást kap a családi vállalkozásban és ahogy érkezik az első baba, kisebbségi tulajdonrészt is szerez a cégben. A báty így fejezi ki támogatását az ifjú család és születendő unokaöccse iránt. Néhány év múlva azonban a házasság tönkremegy, a báty sógora elválik, és csatlakozik egy konkurens céghez. Évekig tartó pereskedés következik és a báty megígéri kisebbik húgának, hogy ő bárkihez megy hozzá, az a lábát nem teheti be a cégbe. A kisebbik lány teljes joggal haragszik az bátyjára és a nővérére, hogy az ő balul elsült házassága miatt neki kell bűnhődnie.

 

A fenti példa persze egy eltúlzott worst-case eshetőség, mindenesetre ahogy taekwondo mesterem mondaná, egy ilyen élményt a legtöbben kibírnának röhögés nélkül. Valóban, a családi kör megválasztása nagyon komoly kérdés: egyszerre vet fel családi, üzleti és tulajdonjogi kockázatokat.

 

Íme néhány alapvető törvényszerűség és jó gyakorlat, azoknak, akik ezzel a kérdéssel szembesülnek:

1. Sokszínűség. Minél változatosabb egy csoport (legyen család vagy cég) képesség és tehetség összetétele, annál kreatívabb, alkalmazkodóbb és nagyobb sikereket érhet el. Ilyen szempontból tehát hasznos lehet minél több sógor és távoli rokon jelenléte.

2. Nagy méret. Nagyobb létszámú csoportot viszont sokkal összetettebb és bonyolultabb feladat irányítani. Ezzel a családfőnek / alapító tulajdonosnak feltétlenül számolnia kell. Tud nagy létszámot jól kezelni? A nagyobb csoportot elbírja a cég? Elég jó diplomata és vezető, hogy egy nagy méretű család belső labirintusaiban eligazodjon?

3. Élhető szervezet. Lélektanilag egészségesebb, ha a cégben dolgozó családtagok tényleges gazdasági értéket tudnak teremteni a vállalkozás számára. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nem családtagok kilökik a szervezetből azt, aki csak a neve miatt kap munkát a család cégben: nyílt agresszióval lépnek fel vele szemben vagy egyszerűen csak nem veszik komolyan.

4. Lehetőségek & szabályok. Akár szűken, akár tágan határozzák meg a családi kört, fontos, hogy a család vállalkozás által nyújtott lehetőségek és az azokhoz kötött feltételek előre meg legyenek határozva és a családi fórumokon minden családtag megismerhesse ezeket vagy vitát nyithasson róluk. Egy hiteles vezető ezeket a szabályokat természetesen következetesen alkalmazza és nem kivételez.

 

Mit lehet tenni?

Ahogy halad előre az idő és nő a család – napjaink trendjeinek megfelelőent egyre több válás, új házasság és párkapcsolat útján újabb testvérek, rokonok, féltestvérek lépnek be a családba -, egyre fontosabbá válik egyértelmű szabályok lefektetése és betartatása a családi vállalkozás nyújtotta karrier és anyagi lehetőségeket illetően.

Minden egyes család máshogy határozza meg a családtagok körét: van ahol a soha nem látott ötödfokú unokatestvér is családtag, van ahol pedig csak a szülők és a gyerekek férnek be a körbe.

Bárhogy döntsenek, a siker feltétele az, hogy közös egyetértésben előre állapodjon meg a céget vezető szűkebb család, hogy kire terjeszti ki privilégiumait és az ezekhez kapcsolódó elvárásokat.

 

Az Ön családi vállalkozásánál milyen nehézségeket vagy éppen előnyöket idéz elő a sok vagy éppen kevés családtag jelenléte? Köszönjük, hogy megosztja véleményét!