CSALÁDTAGGAL DOLGOZNA? MINDEN MEG FOG VÁLTOZNI

CSALÁDTAGGAL DOLGOZNA? MINDEN MEG FOG VÁLTOZNI

Tetszik
Megosztom
Tweetelem
Megosztom
http://csaladivallalkozasokrol.hu/csaladtaggal-dolgozna/
PINTEREST

Minden családi vállalkozásokkal kapcsolatos előadáson, minden tanulmányban és szinte minden magánbeszélgetés során valamilyen formában elhangzik hogy milyen nehéz családtagokkal egy cégben dolgozni. Valóban, nehezebb, mint nem családi cégben dolgozni, hiszen a családi cégek különleges belső szervezeti felépítése a gyakorlatban akár hét alapvető érdekrendszert feszíthet egymásnak. Így nem csoda, ha a cégben dolgozó családtagok ‘tudathasadásos’ állapotban érzik magukat, miközben egyszerre próbálnak pl. apaként a fiukhoz és főnökként a beosztottukhoz beszélni.

Mégis, ha a vezetők jól működtetik, családi vállalkozásban/vállalatban dolgozni páratlan előnyökkel és örömökkel járhat, hiszen a hozzánk legközelebb állókban bízunk meg a legjobban, az ő működésüket ismerjük és a szeretteinkkel tölthetjük időnk nagyrészét.

A pszichológusok többsége azonban nem támogatja a családtagokkal való közös munkát.

Ezzel természetesen nem ártani akarnak, pusztán egy fontos családi-lélektani jelenségre hívják fel a figyelmet. Arra mutatnak rá, hogy ha a családi szerepek keverednek munkahelyi funkciókkal, a hagyományos családi szeretetrend és a megszokott családi hierarchia felbomlik. Vagyis, a család már nem tisztán érzelmi- vagy szeretet alapon fog működni, hanem már üzleti-, anyagi érdekek mentén is. Ez a családi vállalkozások/vállalatok sajátos, vegyes rendszere.

Többé semmi sem lesz ugyanolyan

Akár kényszerhelyzet, akár önkéntes vállalás szüli a családtagok közös munkáját, az érzelmi- és az anyagi/szakmai dimenziók keveredésének problémájával tisztában kell lenniük. Ebből az is következik, hogy amint a családtagok elkezdenek együtt dolgozni, pl. férj-feleség vagy szülő(k)-gyere(kek), az egymással korábban kialakított (tehát tisztán érzelmi alapú családi) kapcsolataik örökre megváltoznak. Soha többet nem lesznek “csak férj-feleség”, “csak apja-lánya”, “csak testvérek” stb. A közös cég(ek)ben való munka által kialakult anyagi és szakmai függőségi kapcsolat miatt egyszerre lesznek családtagok és kollegák.

De ezzel nincsen semmi probléma

… ha ezt a kettősséget a családtagok tudatosan és jól tudják kezelni. És valóban, számos kiváló példa van arra, hogy a gyerekek felnőtté válásakor a szokásos kirepülés/eltávolodás helyett rájönnek, hogy van tér és nyitottság (a) családi cégben való közös munkára. Számos családban megvan ez a lehetőség és számos családnak ez előnyére is válhat.

A lényeg az önismeret: a családtagoknak egyénileg és mint közösség egyaránt el kell tudniuk mérni, hogy képesek-e szakemberként is együttműködni. Egy családapa önálló egzisztencia teremtő tevékenysége ugyanis teljesen más, mint amikor úgy teszi ezt, hogy figyelemmel kell lennie a pl. beosztott családtagjai szakmai karrierjének kiteljesedésére és önérvényesítésére.

Hol az egyensúly?

A család és a cég állandó egyensúlyozásában tapasztalatom szerint az lehet a megoldás, hogy a családtagok számára éppen egy kicsivel, de mindig fontosabb a család, mint a cég. Ez fog végső soron, nehéz helyzetekben korlátot szabni annak, hogy a céges anyagi- és szakmai érdekek tönkretegyék a családi kapcsolatokat. Saját kutatásaim szerint ott kerül sor családi szakításra, ahol a családtagok jobban szerették a céget, mint egymást.

A család és a cég egyensúlyának megtartására számos eszköz és kidolgozott technikák állnak rendelkezésre, a kulcs azonban mégis a családtagok nyitottsága, önismerete és a párbeszédre való hajlandósága.

Ha családtaggal dolgozna együtt, készüljön fel arra, hogy a megszokott kapcsolat a családtaggal soha többé nem lesz ugyanolyan, mint régen. A közös munka során kapcsolatuk kiegészül egy olyan világgal, ami rengeteg örömet és sikert szerezhet az egész család számára.

Kapcsolódó: Készítse el családi cégének utódlási tervét

About The Author

Horváth Dénes, MBA

Családi vállalati tanácsadóként személyes szakmai célom az, hogy a munkám által a magyar családi vállalkozások generációinak szervezeti együttélése, közös munkája és generációváltása minél harmonikusabb és sikeresebb legyen.

Kapcsolódó bejegyzések