Családi vállalkozást indítana halacskaAlkalmazottként másnak dolgozik és fontolgatja, hogy saját vállalkozásba kezd, mégpedig családtagok bevonásával? Saját vállalkozása van, de felvenne a cégbe családtagokat is? Mérje fel a következő rövid teszt segítségével, hogy milyen sikerekre és kihívásokra számíthat.

A sikeres családi vállalkozók rendelkeznek bizonyos személyiségi és viselkedési jegyekkel, amelyek segítségével kiegyensúlyozott üzleti és magánéleti teljesítményre képesek nap mint nap. Válaszolja meg az alábbi kérdéseket, hogy megtudja, Ön mire számíthat. Minél többször válaszol igennel, annál közelebb kerül saját családi vállalkozásához.

A tulajdonos

Az alkalmazotti és a tulajdonosi szemlélet közt valóságos szakadék tátong. A tulajdonosnak ugyanis mindenért vállalnia kell a felelősséget, az alkalmazottnak pedig (teljes joggal és az ő érdekeit védve) jellemzően csak a munkakörén belül eső területekért. Van aki tulajdonosnak születik, de az ambiciózusabb alkalmazottak is gyakran már korán felismerhetik a magukban a tulajdonost.

1. Gyakran bízzák Önre mások munkájának ellenőrzését?

2. A puszta érdeklődésen túl hosszú távon is képes elköteleződni dolgok és emberek mellett?

3. Napi munkája során a döntéseiben mérlegeli az egész cég pénzügyi helyzetét is?

4. Idegesíti, ha pazarlást lát maga körül és azt mondják “Úgysem az én pénzem, mit érdekel engem?!”

5. Általában olyan minőséget teljesít munkájában, mintha már a főnöke munkáját végezné?

A vállalkozó üzletember

Egy vérbeli vállalkozó bárhol és bármikor képes értéket teremteni, azaz olyasvalamivel előrukkolni, amiért valaki fizet. Szintén klasszikus vállalkozói (és egyébként élsportolói) vonás az állhatatosság: egy vállalkozó sohasem adja fel, mivel a legtöbb esetben mindent kockáztat és ellenkező esetben mindent elveszítene.

6. A semmiből is képes pénzt teremteni kreatív ötleteivel és új koncepcióival?

7. Kollegái jellemzően Öntől várják a legnehezebb feladatok megoldását?

8. Amikor valami nem sikerül, kudarc helyett kihívásként értékeli és újra nekiveselkedik?

9. Úgy gondolja, csak akkor jár Önnek a fizetésemelés/előléptetés, ha először munkájával bizonyítja, hogy képes rá?

10. Ha a kiváló munkáját nem is értékelik, úgy érzi nem számít, mivel ha jó munkát végez, az végeredményben az Ön személyes és szakmai fejlődését segíti?

A családfő

Ha létezik igazán különleges vállalkozó, akkor az minden bizonnyal a családi vállalkozó. Nem csak felelős, tulajdonosi szemlélettel vezeti saját vállalkozását, hanem családtagjaival/rokonaival közösen munkálkodva teszi azt. A családi vállalkozók hosszú távon felelősek a család és a bővebb érdekeltségi kör anyagi és érzelmi biztonságáért.

11. Szokott fontos prezentációkat tartani és/vagy új kollegákat betanítani?

12. A konfliktusokba jellemzően beleáll és megpróbál türelmesen és civilizáltan konfrontálódni?

13. Egy munkahelyi konfliktusban képes félretenni önös érdekeit a közös jó érdekében?

14. Felelőségre vonná kollegáját, ha rajta kapná, hogy mások kárára érvényesíti saját magát?

15. Hagyományos emberi értékekre hivatkozva védelmére kelne-e másoknak, amikor az üzleti érdek másokat elvakít?

Értékelés:

Most számolja össze az “igen” válaszok számát, és helyezze el az alábbi három kategóriában:

Tulajdonos 1-5. Maradjon a jelenlegi pozíciójánál és találja meg abban Önmagát.

Vállalkozó üzletember 6-10. Jó úton halad. Megvan Önben a potenciál és fejlesztéssel elérhető a cél. Mentoringgal, coachinggal és személyiségfejlesztéssel messzire juthat. Amikor elindítja családi vállalkozását, érdemes a gyengébb területeken tehetséges kollegákkal körülvennie magát.

Családfő 11-15. Ne habozzon, készíttessen névjegykártyát és tökéletesítse üzleti tervét! Amint megoldotta a finanszírozást, máris indíthatja saját családi cégét.

Záró gondolatként távol álljon tőlem, hogy bárkit is eltanácsoljak a családi vállalkozástól. Mindazonáltal nagy az esélye, hogy ahogy az egyes kategóriákban fejlődik és meghaladja Önmagát, a főnökei és a munkáltatója egyre nagyobb hasznára válik. Fejlődéssel alkalmazottként is csak feljebb kerülhet, mert a cégvezetés maradásra fogja biztatni. Bárhogy is legyen, Ön nem veszíthet!