A CSALÁDI CÉGEK ÚJ VALÓSÁGA – ÁTRENDEZŐ VÁLTOZÁSOK

A CSALÁDI CÉGEK ÚJ VALÓSÁGA – ÁTRENDEZŐ VÁLTOZÁSOK

Tetszik
Megosztom
Tweetelem
Megosztom
http://csaladivallalkozasokrol.hu/csaladi-cegek-uj-valosaga/
PINTEREST

A családi vállalkozás sokak számára egyet jelent a stabilitással és a hagyománnyal. Hajlamosak vagyunk a családi cégek által megtestesített állandóságot és biztonságot természetesnek venni. Napjainkban azonban a családi cégek új valósága átrendező változások sorával késztet minket újra gondolni mindezt.

Az egyetlen állandó maga a változás

Az utóbbi évek társadalmi változásai és gazdasági fejlődése olyan folyamatokat indítottak be, amelyek már jelenünkben éreztetik hatásukat. Ezek a változások a következő 15-20 évben a családi vállalkozások hagyományos erősségeit komolyan próbára fogják tenni. Mit gondoltunk tehát eddig a családi cégekről és ez hogyan változhat meg?

1. Hosszú távú szemlélet

A családi vállalkozások hagyományosan hosszú távú befektetői- és üzleti szemléletet követtek. A családi cégek új valósága azonban lerövidíti ezt. Az utóbbi évek technológiai fejlődése nemcsak a gazdasági ciklusokat, hanem a termékek és szolgáltatások életciklusait is jelentősen lerövidítette. Ezért a családi tulajdonú cégek felülvizsgálni kényszerülnek hosszú távú terveiket.

A technológiai fejlődés mellett a politikai és jogalkotási környezet csökkenő stabilitása is nyomás alá helyezi a hosszú távú gondolkodásokat. Az utóbbi évek hazai törvényalkotási intenzitása és a változó állami szabályozások egész iparágakra és egymásra épülő szegmensekre voltak és vannak – sok esetben dominó – hatással.

Kapcsolódó: Családi vállalkozást indítana? Tesztelje magát!

Ha akad is még olyan vállalkozó, akinek 10-15 éves tervei vannak, általában lebontja 1-2 éves taktikákra, amelyekre egyenként tervez A, B, C és D tervet.

2. Munkahelyi stabilitás

A családi vállalkozások korábban sokkal nagyobb munkahelyi stabilitást nyújtottak a munkavállalóknak. A családi cégek új valósága azonban a mobilitás jeleit mutatja. Ma már a stabilitás egyre kevésbé vonzó a munkavállalók számára. A fiatal alkalmazottak stabilitást inkább kötöttségnek élik meg. A jelen és jövő munkavállalói egyre inkább a mobilitást keresik munkaviszonyukban. Egyre keresettebb a rugalmas munkaidőkeret, munkavégzés változtatható helye, és a munkaviszony akár hosszabb megszakítása (pl. világkörüli út, önkeresés).

Egyre többen már a “karrier” létjogosultságát is megkérdőjelezik. vagyis azt, hogy a társadalomban betöltött funkcióknak egyoldalúnak kellene lennie egy 20-30 éves lineáris fejlődési utat követve.

Kapcsolódó: Családtagot felvenni a legkönnyebb, kirúgni a legnehezebb

Azt se felejtsük el, hogy a magyar korfa sajátosságai miatt az 5-10 év múlva munkaerőpiacra lépő fiatalok nagyon kevesen lesznek. Ők valószínűleg  egyszerre majd több munkahelyen is dolgozhatnak, több pénzért. Ezt talán az ellensúlyozhatja majd, hogy az idősebb munkavállalók a jövőben akár 70-75 éves korukig aktívak maradthatnak bizonyos munkakörökben.

3. Hagyományos családi értékek

Egykor a családon belüli kapcsolatok és családi értékek jelentették a család összetartó erejét. A családi cégek új valósága azonban színesebb, patchwork-szerű. Ma a hagyományos családszerkezet, vagyis a csak apából, anyából és az ő gyerekeikből álló család felbomlóban van. Csökken és kitolódik házasságkötések és a gyerekvállalások száma, míg a válások egyre gyakrabban és egyre korábban következnek be az új generációknál. A patchwork család ma mindennapos és elfogadott jelenség.

Kapcsolódó: Vállalkozó párok – egyensúly és határkijelölés

A családi vállalkozások alapítóinak cca. 60%-os eséllyel kell számolnia azzal, hogy a 25-35 éves utódaik elválnak. Az esetleges új partner lehet új házastárs de lehet élettárs is. A családi vagyon és a cégben birtokolt tulajdonrész átörökítésének tekintetében ezek komolyan és előre mérlegelendő kérdések.

A családi cégek új valósága

Véleményem szerint a családi cégek a következő 15-20 évben sikerrel fogják venni ezeket az akadályokat. A rugalmasság, az alkalmazkodókészség és a túlélési ösztön ezen vállalkozások esetében ugyanis erősebb mint a nem családi tulajdonú cégeknél.

Ne felejtsük, ezeket a változásokat többnyire mi, mint társadalom akartuk. A családi vállalkozások azonban számtalanszor bebizonyították, hogy képesek túlélni a különböző politikai rezsimeket, válságokat és háborúkat. Akármilyen megterhelő változásról legyen szó, kívánom, hogy a családi vállalkozások és vállalatok a változásban a fejlődés lehetőségét keressék.

About The Author

Horváth Dénes, MBA

Családi vállalati tanácsadóként személyes szakmai célom az, hogy a munkám által a magyar családi vállalkozások generációinak szervezeti együttélése, közös munkája és generációváltása minél harmonikusabb és sikeresebb legyen.

Kapcsolódó bejegyzések