behazasodott-tronorokosA családi vállalkozások generációváltásának gyakori esete, amikor a gyerek házastársa veszi át a céget és így a beházasodott trónörökös a vő vagy a meny lesz. Bár a legtöbb család befogadó és családtagoknak tekinti a gyerekek házastársait, a családi vállalkozás utódlásának kérdésében ezzel a közelséggel már mindenki óvatosabb, leginkább a cégvezető szülő(k).

Hol kezdődik?

Az óvatosság persze sok szempontból érthető és pláne sikeres cég és nagyértékű vagyon esetén merül fel rögtön a kérdés, hogy ”Vajon nem eleve azért vette el/ment hozzá…?” Kimondva vagy kimondatlanul is, de az ilyen esetekben legtöbbször nem kerülhető meg a ”Csak a pénzéért vette el/ ment hozzá” jelenség. Még akkor sem, ha ez csak egy kósza gondolat marad, ami aztán gyorsan tovaszáll.

Kapcsolódó: Vállalkozó párok – egyensúly és határkijelölés

Persze történhet – és történik – fordítva is a dolog, amikor kifejezetten olyan párt választ magának az új generáció, akinek minden emberi, vezetői és szakmai képessége megvan a cég átvételére is. Talán nem meglepő, hogy ez utóbbi az az eset, amikor a történet szerencsésebben alakulhat, feltéve, hogy a szükséges párkapcsolati motivációval és érzelmekkel is fel van töltve a kapcsolat.

A kiválasztás első kérdőjelei

A fenti, elsősorban családi megközelítés mellett azonban a családi vállalkozás/vállalat szempontjából a cégvezetői kiválasztási szempontok kapnak nagy hangsúlyt. Tehát a trónörökös jelölt vővel vagy mennyel kapcsolatban felmerülnek olyan kérdések, mint például:

A próbatétel

A generációváltás 6-12 hónapos átadás-átvételi szakaszát megelőzi az a kritikus, 2-4 évig tartó próbatételi szakasz, amikor az utód bebizonyítja emberi és szakmai rátermettségét, illetve ezzel egyidőben a vezetést átadó generáció megbizonyosodik és megnyugszik afelől, hogy a cég sikere (és nem ritkán a család pénze is) jó kezekben lesz (lásd alábbi ábra).

csaladi-vallalkozasok-utodlasi-folyamata

Az effajta próbatétel természetesen nem csak beházasodott trónörökösök esetére igaz, hanem bármilyen családon belüli cégutódlásra. Elvégre minden cégvezető jelöltnek előre bizonyságot kell adnia olyan vezetői értékekről, mint a kitartás, a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, a vállalkozó szellem stb., nem is beszélve a számtalan szakmai-technikai jellegű képességről, amelyek az adott céget jellemzik.

Honnan tudni, hogy jók a jelek?

Az utódlási folyamat sikeres próbatételi szakasza két nagyon fontos dolgon múlik, amelyek figyelmen kívül hagyása a kudarcba fulladt utódlási kísérletek leggyakoribb oka.

1. Szakmai próbatétel: a hatalmon lévő vezetésnek a kijelölt utódot olyan szakmai próbatételek – mondjuk ki, tesztfeladatok – elé kell állítani, amelyek sikeres teljesítése esetén egyértelműen bebizonyosodik, hogy képes a cég és az emberek vezetésére. Fontos, hogy a szakmai próbatételek hiteles szimulációi legyenek a jövőbeni önálló helytállásnak. Ezért jó, ha az utód egyszerre több ilyen feladatot is kap – akár átfedésekkel – az átadó generációtól.

Példák a szakmai próbatételre (tesztfeladatok): informatikai rendszer teljes bevezetése/leváltása; banki hitelfelvétel, beruházási projektek lebonyolítása (új üzlet/iroda/üzemcsarnok felépítése, költözés stb.); termék/beszállító portfolió frissítés, image frissítés, szervezeti átalakítás, ISO rendszer bevezetése/felülvizsgálata, hatósági vizsgálat lebonyolítása, éves leltár, pénzügyi év zárásának megtervezése stb.

2. Objektív mérőszámok: a szakmai próbatétel nem teljes, ha nincsenek hozzá társítva a megfelelő objektív, előre megállapított mérőszámok. Nagy hangsúlyt kap az ”objektív” jelző, hiszen a családi érzelmi szálak miatt egyébként is bonyolult munkahelyi működésben az utódlás kérdésében szükséges minél tényszerűbb kapaszkodók mentén dönteni.

Fenti példával élve tehát nem elég úgy értékelni, hogy ”rosszul ment az IT rendszer bevezetése”. Fontos a csúszásokat, a hiányosságokat, a sikereket és azok okait tényszerűen azonosítani, hiszen ekkor még van lehetőség javítani vagy kompenzálni. Ha kiderül például, hogy a kijelölt utódnak nem igazán erőssége a projektmenedzsment, ennek kompenzálásaként saját vezetői gárdájába majd toborozhat egy megfelelő szakembert, amikor átveszi a céget. Egy hasonló felismerés nem gyengeség, hanem vezetői erény.

Kapcsolódó: Készítse el cégének utódlási tervét (ingyenesen letölthető sablon)!

Az objektív mérőszámokkal alátámasztott szakmai próbatételi szakaszt az átadó és átvevő vezetők az utódlási tervben igény szerint részletezhetik. A legfontosabb a konszenzus és az, hogy a felek valóban alkalmazzák a lefektetett szabályokat és később is erre hivatkozzanak nézeteltérés esetén.

Még mindig a beházasodott trónörökös a favorit?

Az utódlási folyamat fenti keretrendszere nem csak beházasodott utód kapcsán használható, de beházasodás esetében kifejezetten javasolt. Különösen akkor, ha a szülők és a gyerek között esetlegesen eleve fennálló feszültség miatt, az átadó szülők nem lennének kellően őszinték és kritikusak a vőt vagy menyet illetően.

Kapcsolódó: Családtagot felvenni a legkönnyebb, kirúgni a legnehezebb

Ne kerüljék a konfliktust, beszéljék meg, teremtsék meg az  őszinte párbeszéd lehetőségét, mert ha eleve kudarcra van ítélve beházasodott trónörökös, inkább az elején derüljön ki! Ellenkező esetben fölösleges kárt szenvednek a családi kapcsolatok és a cég/család vagyoni helyzete.

A beházasodott trónörökösök sikerére számos példa van – sok vállalkozó családnak és családi vállalkozásnak kifejezetten jót tesz a frissítés. Ezen sikerek közös nevezője viszont az alapos előkészítés, a türelem és a párbeszéd. Az előre meghatározott racionális feltételek és az előkészített utódlási folyamat segít a generációváltás érzelmi feszültségét enyhíteni és ezáltal növelni annak sikerét átadó és utód generáció számára egyaránt.

Érdekes lehet: A “vasárnapi ebéd” – családi vállalkozások és az ünnepek