A családi vállalkozásokról mostanában egyre többet lehet hallani és olvasni szerte a médiában és az interneten. Siker sztorik szövik át az étert, miközben több és több hazai vállalkozó dinasztia családi fotója jelenik meg a magazinok címlapjain. A Családivállalkozásokról.hu hasábjain is számos interjú enged egyre jobban bepillantani a vállalkozó családok mindennapjaiba.

A magam részéről még nem beszéltem olyan emberrel, akinek ne lenne legalább egy idevágó családi vállalkozós története az ismeretségi köréből – azt hiszem a legtöbben így vagyunk ezzel, hiszen hazánkban cca. 6,5 millióan vagyunk érintettek közvetlenül vagy közvetve.

Minden történetből talán az tűnik ki legelőször, hogy milyen komoly kihívás családi vállalkozást vezetni. A családtagoknak, a családon kívüli alkalmazottaknak és a céghez kapcsolódó egyéb érdekköröknek is külön figyelemmel kell lenni a helyzet összetettségére, mert a családi szál bizony bonyolítja a szokásos üzletmenetet.

A kihívás viszont más szemszögből valódi lehetőség a fejlődésre személyes és szakmai téren egyaránt. A sikeres családi vállalkozók rendszerint komoly személyiségfejlődési és szakmai fejlődési élményekről számolnak be. Nincs más választásuk, meg kell oldaniuk, hiszen a család anyagi és érzelmi létbiztonsága múlik azon, hogy a nehéz helyzetekben képesek-e meghaladni önmagukat.

Íme a három legfőbb terület, ahol a nehézségeik árán nagyot léphet előre, ha családi vállalkozásban dolgozik:

1. Fejlődik érzelmi intelligenciája

Manapság már multinacionális nagyvállalatoknál sem lehet “kihagyni az embert”, kis- és középvállalkozásoknál és családi nagyvállalatoknál ez egyenesen lehetetlen. Családi cégeknél ugyanis minden az emberrel kezdődik –  a képesség, hogy felismerjük és kezelni tudjuk saját érzéseinket, majd ugyanerre mások irányába is képesek legyünk nélkülözhetetlen kapcsolódási eszköz. Ön például felismeri, ha fél, haragszik, örül vagy éppen szomorú?

Tudja is kezelni ezeket az érzéseket? Meg tudja nyugtatni Magát, ha elönti a düh? Meg tudja Magát vigasztalni, ha valamit elvesztett vagy éppen megdicséri Magát egy siker után? Képes ezeket az érzelmeket másokban is felismerni és kezelni őket? A munkatársaiban, a családtagjaiban, a tárgyalóasztalnál?


2. Javulnak a konfliktuskezelési technikái

A vállalkozó családok ténylegesen egymásra vannak utalva: legfőképpen a család összetartásán múlik az anyagi- és érzelmi biztonságuk. A mindennapi családi és a munkahelyi harmónia ezért állandó feladat, amire külön figyelmet kell fordítani. Feloldatlan konfliktusok esetén ugyanis a családtagok összetartása megbomlik. Ha az érzelmi szálak fellazulnak, akkor átveszik a főszerepet az anyagi érdekek és ez a folyamat sajnos a család és a vállalkozás lassú felbomlásához vezet.

A vállalkozó családoknak tehát nem marad más választásuk, benne kell maradni a konfliktushelyzetben, konfrontálódniuk kell, mégpedig úgy, hogy az kézzelfogható megoldáshoz vezessen. Így ezek a vállalkozók előbb vagy utóbb, de megtalálják azokat a konfliktuskezelési módszereket, amelyek az egész érdekeltségi körben feloldást jelentenek a nézeteltérésekre.

Az igazán sikeresek elég hamar megtanulják félretenni az egót, a sértődöttséget, a túlzott büszkeséget és önzőséget, és a csak közös célokra – ami egyébként mindenki hosszú távú érdekeit szolgálja – összpontosítva haladnak előre.

3. Minőségi családi kapcsolatokat élhet meg

Azok, akik úgy gondolják, hogy az ember társas lény és nem “szigetnek” születtünk, valószínűleg egész életükben keresni fogják a legmagasabb minőséget emberi kapcsolataikban. A családtagokkal való közös munka alkalmával ezek a kapcsolatok igazán intenzívek. “Intenzívek”, jelentsen ez pozitív vagy éppen negatív érzelmi megélést, a lényeg az, hogy a sikeres vállalkozó családok tagjai rendszerint közeli kapcsolatot ápolnak egymással.

A közeli kapcsolatok – legyen az a házastársak párkapcsolata, szülő gyermek vagy testvérek kapcsolata – komoly személyiségfejlődési igényeket támasztanak minden féllel szemben. Az egymásra figyelés, az együtt töltött minőségi idő minden emberi kapcsolatból a legjobbat képes kihozni.

A vállalkozó családok aktuális családi és üzleti ügyeiket rendszeres családi fórumokon, a családi alkotmány vonalvezetése mentén egyeztetik. Ezeknek a beszélgetéseknek / megbeszéléseknek a titka, hogy egyetlen valós érzelmi igény vagy anyagi érdek ne maradjon megválaszolatlanul.

Végezetül

Természetesen a fenti három fejlődési út nemcsak családi vállalkozóként járható be. Viszont ha családban vállalkozik, azt kívánom, hogy a nehéz időkben a fenti gondolatok nyújtsanak Önnek támaszt és erősítsék meg abban, hogy az igazán mélyen megélt élmények igazán megélt életet adnak Önnek és családjának.